• Σπήλαιο Φράχθι

  • Θεματικές ενότητες απο όλη την Ελλάδα • Η Κοιλάδα πέρα απο τον τουρισμό • Επιστροφή στην αρχική

ελλάδα Το Φράχθι είναι ένα απο τα σημαντικότερα σπήλαια της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης. Κάθε βιβλίο που αναφέρεται στην προϊστορική Ελλάδα έχει εκτενή αναφορά στο σπήλαιο αυτό. Δεν βρέθηκαν τοιχογραφίες ούτε είναι ιδιαίτερα μεγάλο, έχει καταγράψει όμως όλη την ανθρώπινη ιστορία της εποχής του λίθου απο την εποχή των παγετώνων ως την έξοδο απο τα σπήλαια και τη συγκρότηση των πρώτων κοινωνιών.
Η ανθρώπινη παρουσία ξεκίνησε πριν απο 25.000 χρόνια στην Παλαιολιθική εποχή κατα τη διάρκεια των παγετώνων και είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο κυνηγών. Η θάλασσα απείχε απο το σπήλαιο τότε περίπου 5 χλμ αφού η στάθμη της θάλασσας ήταν -120 μέτρα και η θερμοκρασία -10 βαθμούς σε σχέση με σήμερα. Τις επόμενες χιλιετίες καταγράφονται πολύ σοβαρές αλλαγές. Καταγράφεται η έξοδος απο τους παγετώνες πριν 18.000 χρόνια και η αλλαγή του τοπίου απο την ψυχρή στέπα στην εύκρατη βλάστηση. Καταγράφεται η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η προσαρμογή του ανθρώπου στο σαρωτικό αυτό φαινόμενο. Ο άνθρωπος ταξιδεύει στις θάλασσες και αλιεύει, ταξιδεύει στη νήσο Μήλο για να προμηθεύετε οψιδιανό, το ηφαιστειακό πέτρωμα με το οποίο έφτιαχνε τα εργαλεία του.
Στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται οστά άγριων ζώων όπως ελαφιών και βοωειδών, οστά εξημερωμένων ζώων όπως προβάτων και κατσικιών, οστά ψαριών και οστρακοειδών καθώς και άγριοι καρποί. Βρέθηκε ποικιλία εργαλείων, οστέϊνα αγκίστρια για ψάρεμα, πήλινα σκεύη, αγαλματίδια, στολίδια και χάντρες. Στο Φράχθι έχει βρεθεί ο αρχαιότερος πλήρης σκελετός ανθρώπου στην Ελλάδα και χρονολογείται στη Μεσολιθική εποχή. Ο άνθρωπος φαίνεται να βγαίνει απο το σπήλαιο πριν 8.000 χρόνια με μια σειρά εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο χώρο έξω απο αυτό. Η έξοδος συνδέεται με την αγροτική επανάσταση που συντελέστηκε τότε. Πριν 5.000 χρόνια εγκαταλείφθηκε οριστικά καθώς μέρος της οροφής του κατέρρευσε.
Η ιστορία του Φράχθι δεν είναι δυνατόν να ανασυσταθεί καθώς οι εγκαταστάσεις της εποχής έχουν καταποντισθεί στη θάλασσα. Ακόμα και το ίδιο το σπήλαιο την έχει γλυτώσει παρα τρίχα απο την άνοδο της στάθμης καθώς το υψόμετρο του απο τη θάλασσα είναι μόλις 12 μέτρα.
Ανασκάφηκε το 1967 - 74 απο τα πανεπιστήμια Indiana και Pennsylvania. Το μήνυμα του Φράχθι είναι ότι ο άνθρωπος εκπολιτίστηκε μόνο όταν το επέτρεψε το κλίμα της γης. Όσο ήταν εχθρικό το μόνο που μπορούσε να τον απασχολεί είναι η επιβίωση και τίποτα παραπάνω.
Τα ευρήματα παρά τη σπουδαιότητα τους δεν εκτίθενται στο κοινό, ακόμα και σήμερα 40 χρόνια απο την εκσκαφή τους.© Καρκαλάτος Ιωάννης